Σρίλα Μπακτισινταντα Σαρασβατι

Με την ευκαιρία της υπερβατικής εμφάνισης του Σρίλα Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι Τακούρα παραθέτουμε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε αρχικά το 1980, στο περιοδικό Back to Godhead (Επιστροφή στον Κρίσνα). Το άρθρο γράφτηκε από τον Τζαγιαντβέιτα Σουάμι, μαθητή του ιδρυτή-ατσάρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Συνείδηση του Κρίσνα, Σρι Σριμαντ Α.Τσ.Μπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα.

Μέχρι την εποχή του Σρίλα Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι, οι λάτρεις του Κρίσνα στην Ινδία συνήθως απέφευγαν οτιδήποτε είχε σχέση με τα μηχανήματα του Βρετανικού καθεστώτος. Προτιμούσαν να ζουν απλά, χωρίς να αποσπούν τον νου τους από τον διαλογισμό στον Κρίσνα, την υπέρτατη Απόλυτη Αλήθεια. Σε τελική ανάλυση, ποιο θα ήταν το απώτερο ώφελος των σύγχρονων εφευρέσεων και διευκολύνσεων; Μήπως θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή πιο ευτυχισμένη ή καλύτερη; Η ζωή προορίζεται για την πνευματική συνειδητοποίηση – γιατί να αφήσει κανείς την προσοχή του να διασπαστεί αλλού;

Όμως ο Σρίλα Μπακτισιντάντα είχε μια διαφορετική άποψη και μια ανώτερη κατανόηση της πνευματικότητας. Άνηκε στη μαθητική διαδοχή δασκάλων του Σρίλα Ρούπα Γκοσβάμι, μεγάλου λάτρη και διανοούμενου, που είχε γράψει την εποχή του Μεσαίωνα:

ανασακτάσια βισαγιαν
γιαταραμ ουπαγιουντζαταχ
νιρμπανταχ κρισνα-σαμπαντε
γιουκταμ βαιραγκιαμ ουτσγιατε

«Αποδεσμεύεται κανείς πλήρως από κάθε υλιστική, εγκόσμια περιπλοκή, όχι εγκαταλείποντας τα πάντα, αλλά χρησιμοποιώντας τα με τον κατάλληλο τρόπο στην υπηρεσία του Θεού, του Υπέρτατου Προσώπου, του Κρίσνα. Αυτή θεωρείται ως η τέλεια απάρνηση στη γιόγκα.»

Αν το κάθετί είναι ενέργεια του Θεού, τότε γιατί θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε οτιδήποτε; Αν ο Θεός είναι καλός, τότε και η ενέργειά Του είναι εξίσου καλή. Αν ο Θεός είναι πραγματικός, τότε κι αυτός ο κόσμος και τα πράγματα που περιέχει είναι εξίσου πραγματικά. Ψεύτικη είναι μονάχα η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε γι’ αυτά, όπως και ο λανθασμένος τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Οι υλιστικές περιπλοκές μας δεσμεύουν επειδή θεωρούμαστε πλαστοί ιδιοκτήτες της ιδιοκτησίας του Θεού. Κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι τα πράγματα αυτού του κόσμου προορίζονται για την απόλαυσή μας, και αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι αν τα πράγματα αυτά είναι ιδιοκτησία του Θεού, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε μονάχα για την υπηρεσία του Θεού. Παραφουσκωμένοι από την υπερηφάνεια των λανθασμένων μας εγώ, νομίζουμε ότι είμαστε οι κυρίαρχοι όλων όσων μας περιβάλλουν, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την πραγματική μας φύση ως στοργικοί υπηρέτες του Θεού.

Γι’ αυτό λοιπόν ο Σρίλα Μπακτισιντάντα δίδαξε ότι οι λάτρεις θα πρέπει να αποδέχονται πρόθυμα οτιδήποτε μπορεί να χρησιμεύσει στην υπηρεσία του Κρίσνα. Αυτή είναι μια άλλη αρχή της συνείδησης του Κρίσνα – ότι θα πρέπει να αποδέχεται κανείς οτιδήποτε είναι ευνοϊκό για την υπηρεσία του Κυρίου και θα πρέπει να απορρίπτει οτιδήποτε δεν είναι ευνοϊκό στην υπηρεσία αυτή. Για παράδειγμα, οι λάτρεις απαρνούνται τις τοξικές ουσίες, την κρεατοφαγία, το άνομο σεξ και τα τυχερά παιχνίδια, επειδή αν και όλα αυτά είναι μέρος του κόσμου, αποτελούν εμπόδια για την πρόοδο στην υπηρεσία αφοσίωσης. Αλλά οτιδήποτε βελτιώνει την υπηρεσία αφοσίωσης θα πρέπει κανείς να το αποδέχεται.

Σύμφωνα με τον Σρίλα Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι Τακούρα, ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετήσουμε τον Κρίσνα είναι να αναπτύξουμε τη συνείδηση του Κρίσνα προς ώφελος των άλλων. Αυτό αναφέρεται επίσης κι από τον ίδιο τον Κρίσνα στη Μπαγκαβαντ-γκιτα. Ο καθένας αποτελεί ένα μέρος του Κρίσνα, της υπέρτατης Ανώτερης Πραγματικότητας και συνεπώς ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει την επιστήμη του πώς να βρίσκεται σε επαφή με τον Κρίσνα σε μια φυσιολογική, απόλυτα αρμονική σχέση αφοσιωμένης αγάπης. Επειδή ξεχάσαμε αυτή τη σχέση, έχουμε περιπλεχθεί και υποφέρουμε στον υλικό κόσμο. Αναβιώνοντας τη σχέση αυτή, μπορούμε να ελευθερωθούμε από τη ψευδαίσθηση και τη δυστυχία, συνεχίζοντας έτσι τη φυσιολογική ύπαρξη της αιώνιας γνώσης κι ευτυχίας. Καθώς ο Κρίσνα είναι ο πατέρας όλων των ζωντανών όντων, επιθυμεί ειλικρινά να συνέλθουμε, να συνεχίσουμε τη σχέση αγάπης με Εκείνον και να γίνουμε χαρούμενοι.

Έτσι λοιπόν ο Σρίλα Μπακτισιντάντα δίδαξε πως οι λάτρεις θα πρέπει να είναι πολύ ενθουσιώδεις να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για τον έναν κύριο σκοπό: την ευρύτατη διάδοση της δόξας του Κρίσνα, του Θεού, του Υπέρτατου Προσώπου. Είναι αρκετή η ακρόαση για τον Κρίσνα ή για οτιδήποτε έχει σχέση με τον Κρίσνα ώστε να διαφωτιστεί κανείς βαθμιαία. Κι αυτή η διαφώτιση μπορεί να επιφέρει τη μεγαλύτερη ευημερία για όλους.

Ο Σρίλα Μπακτισιντάντα τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του τυπογραφείου, το οποίο αποκαλούσε: «το μεγάλο μριντάγκα». Το μριντάγκα είναι ένα πήλινο τύμπανο που συνοδεύει τη διεξαγωγή του κίρτανα, της ομαδικής ψαλμωδίας του μαχά-μάντρα (Χαρέ Κρίσνα, Χαρέ Κρίσνα, Κρίσνα Κρίσνα, Χαρέ Χαρέ, Χαρέ Ράμα, Χαρέ Ράμα, Ράμα Ράμα, Χαρέ Χαρέ. Όμως, αν και το μριντάγκα μπορεί να μπορεί να αντηχήσει αρκετά μακριά, η επιστημονική γνώση των λογοτεχνικών έργων της συνείδησης του Κρίσνα που παράγει το «μεγάλο μριντάγκα» μπορεί να διαφωτίσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ο πνευματικός μας δάσκαλος, Σρι Σριμαντ Α.Τσ. Μπακτιβενταντα Σουαμι Πραμπουπαντα, συγγραφέας περισσοτέρων από εβδομήντα βιβλίων σχετικά με τη πνευματική συνειδητοποίηση, ήταν έμπειρος στη χρήση αυτού του «μεγάλου μριντάγκα». Ο Σρίλα Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι Τακούρα τον συμβούλεψε προσωπικά να δημοσιεύσει βιβλία για την επιστήμη του Κρίσνα και αυτή τη συμβουλή ο Σρίλα Πραμπουπάντα την ακολούθησε με μεγάλη επιμέλεια. Ακολουθώντας τα χνάρια του Σριλα Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι Τακούρα, ο Σρίλα Πραμπουπάντα χρησιμοποίησε ευχαρίστως τα πάντα – τυπογραφικές μηχανές, μηχανές υπαγόρευσης, μικρόφωνα, οτιδήποτε – για να διαδώσει ευρύτατα τη δόξα του Κρίσνα, του Θεού, του Υπέρτατου Προσώπου.

Μετάφραση του Νάμα Σανκιρτάνα ντάσα

Comments are closed.