Τι ειναι ο Βαισναβισμος;

Βαϊσναβισμός είναι η παράδοση μέσα στον Ινδουισμό, η οποία δέχεται ως Θεό τον Βίσνου ή Κρίσνα.

Σύμφωνα με το βιβλίο της χρονιάς του 1996, της εγκυκλοπαίδειας Britannica, οι Βαϊσνάβα αποτελούν το 70% των 800 εκατομμυρίων Ινδουιστών. Σύμφωνα με τον Βαϊσναβισμό, το σανάτανα-ντάρμα, δηλαδή η αιώνια ασχολία όλων των ζωντανών όντων, είναι να υπηρετούν τον Υπέρτατο Κύριο.

Αποτελεί ειρωνία το ότι παρ’όλο που οι Βαϊσνάβα, οι οποίοι πιστεύουν σε έναν Θεό, αποτελούν την πλειονότητα των Ινδουιστών, οι περισσότεροι ξένοι θεωρούν ότι ο Ινδουισμός είναι μια θρησκεία η οποία ενθαρρύνει τη λατρεία πολλών θεών. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη μπορεί να αποδωθεί στον Σουάμι Βιβεκανάντα, ο οποίος παρουσίασε σ’ένα θρησκευτικό συνέδριο στο Σικάγο, περισσότερο από έναν αιώνα πριν, την εκδοχή ότι ο Ινδουισμός ενστερνίζεται τη λατρεία μιας πλειάδας θεών.

Σύμφωνα με τον Steven J. Rosen, στο βιβλίο του «Η κρυμμένη δόξα της Ινδίας», «αν σ’εκείνη τη συνάθροιση θρησκευτικών αντιπροσώπων είχε προσκληθεί ένας Βαϊσνάβα, τότε εμείς οι Δυτικοί ίσως είχαμε σήμερα μια εντελώς διαφορετική άποψη περί Ινδουισμού». Οι Βαϊσνάβα πιστεύουν ότι ο Θεός είναι σε τελική ανάλυση πρόσωπο, και ότι ο ύψιστος στόχος να επιστρέψουμε στην αιώνια θέση μας, ως υπηρέτες του Υπερτάτου Κυρίου.

Comments are closed.