Ιστορια του Βαισναβισμου

Ο ίδιος ο όρος σανάτανα-ντάρμα υπονοεί ότι η παράδοση του Ινδουισμού θεωρεί πως είναι αιώνια και, επομένως, δεν έχει κάποιο σημείο εκκίνησης στην Ιστορία.

Τα Βεδικά κείμενα συμφωνούν μ’αυτό, επιμένοντας ότι πριν καταγραφούν μεταδίδονταν προφορικά. Την εποχή της πληροφορίας, είναι δύσκολο να φαντασθεί κάποιος μια χρονική περίοδο κατά την οποία η γνώση δεν χρειαζόταν να αποθηκευθεί οπουδήποτε αλλού εκτός από τη μνήμη μας, σύμφωνα όμως με τη Βεδική παράδοση, σε προηγούμενους καιρούς οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο και είχαν εξαιρετική μνήμη.

Μέχρι τη σημερινή εποχή, κατά την οποία και η μνήμη μας και η διάρκεια της ζωής μας έχουν μειωθεί, δεν υπήρχε λόγος να μετατρέπονται τα κείμενα σε γραπτή μορφή. Οσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ινδουισμός εμφανίσθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όταν, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Σουάμι Βιβεκανάντα πήρε μέρος σ’ένα θρησκευτικό συνέδριο στο Σικάγο και παρουσίασε μια απρόσωπη μορφή Ινδουισμού.

Ο Βαϊσναβισμός, όντας κλάδος του Ινδουισμού, θεωρείται επίσης από τους οπαδούς του αιώνιος, και επομένως δεν έχει αρχή. Η ιστορία του Βαϊσναβισμού έξω από την Ινδία είχε προβλεφθεί για πρώτη φορά πριν από 500 χρόνια από τον Σρι Τσαϊτάνια Μαχαπραμπού, τον οποίον οι Βαϊσνάβα θεωρούν ενσάρκωση του Κρίσνα. Προέβλεψε ότι σε κάθε πόλη και χωριό του κόσμου θα ψάλλονται τα ονόματα του Κρίσνα.

Η πρόβλεψη αυτή επαναλήφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον Βαϊσνάβα άγιο Μπακτιβινόντ Τακούρ, ο οποίος διακήρυξε ότι ερχόταν σύντομα ο καιρός που «οι Ρώσοι, οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και όλοι οι άλλοι μαζί θα τραγουδούν τα ονόματα του Χαρί, δηλαδή του Κρίσνα.» Αυτή η πρόβλεψη άρχισε να πραγματοποιείται όταν ο γιος του Μπακτιβινόντ, ο Σρίλα Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι Τακούρ, έδωσε εντολή στον μαθητή του Σρίλα Μπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα να διαδώσει τον Βαϊσναβισμό στις χώρες της Δύσης. Το 1965, σε ηλικία εξήντα εννέα ετών, ο Σρίλα Πραμπουπάντα ξεκίνησε από την Καλκούτα της Ινδίας για την Αμερική σ’ένα φορτηγό πλοίο.

Εφθασε στην Αμερική, στην ηλικία των εβδομήντα, μόνο με σαράντα ρουπίες και τον διακαή πόθο να φέρει σε πέρας τις εντολές του δασκάλου του. Σύντομα άρχισε να προσελκύει ενδιαφερόμενους μαθητές, και το 1966 ίδρυσε την ISKCON στη Νέα Υόρκη. Κατά τη δεκαετία που ακολούθησε, ίδρυσε 108 ναούς στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και έκανε χιλιάδες μαθητές κάθε φυλής και ηλικίας να ψέλνουν το άγιο όνομα του Κρίσνα, εκπληρώνοντας έτσι τις προβλέψεις του Σρι Τσαϊτάνια Μαχαπραμπού και του Μπακτιβινόντ Τακούρ. («Η κρυμμένη δόξα της Ινδίας»)

Comments are closed.