Συντομη περιγραφη της ζωης του Σρίλα Πραμπουπαντα

Η Αυτού Θεία Χάρη Α. Τς. Μπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα εμφανίστηκε σε τούτο τον κόσμο το 1896, στην Καλκούττα της Ινδίας.

Πρωτοσυνάντησε τον πνευματικό του δάσκαλο, τον Σρίλα Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι Γκοσουάμι, στην Καλκούττα, το 1922.

Ο Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι , διακεκριμένος θεολόγος και ιδρυτής εξήντα τεσσάρων Γκαουντίγια Μάθα (Βεδικών ινστιτούτων), συμπάθησε αυτόν τον μορφωμένο νεαρό άντρα και τον έπεισε να αφιερώσει τη ζωή του στη διδασκαλία της Βεδικής γνώσης. Ο Σρίλα Πραμπουπάντα έγινε μαθητής του και έντεκα χρόνια αργότερα (1933) μυήθηκε και τυπικά ως μαθητής του στο Αλλαχαμπάντ.

Στην πρώτη τους συνάντηση, το 1922, ο Μπακτισιντάντα Σαρασβάτι Θακούρα ζήτησε από τον Σρίλα Πραμπουπάντα να διαδώσει την βεδικη γνώση μέσω της Αγγλικης γλώσσας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σρίλα Πραμπουπάντα έγραψε ερμηνευτικά σχόλια της Μπαγκαβαντ-γκίτα, βοήθησε την Γκαουντίγια Μάθα στο έργο της, και το 1944, αβοήθητος, άρχισε την έκδοση ενός δεκαπενθήμερου περιοδικού στα Αγγλικά, γράφοντας το, έχοντας την επιμέλεια της σύνταξης, δακτυλογραφώντας τα χειρόγραφα και διορθώνοντας τα δοκίμια. Εκανε ακόμα και τη διανομή του περιοδικού το οποίο – με την εξαίρεση ενός περίπου χρόνου – δεν σταμάτησε ποτέ.

Την έκδοση του συνεχίζουν στη Δύση οι μαθητές του Σρίλα Πραμπουπάντα και το περιοδικό εκδίδεται τώρα σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Αναγνωρίζοντας τη φιλοσοφική μόρφωση και την αφοσίωση του Σρίλα Πραμπουπάντα, η Ενωση των Γκαουντίγια Βαϊσνάβα τον ετίμησε το 1947 με τον τίτλο «Μπακτιβεντάντα».

Το 1950, σε ηλικία πενήντα τεσσάρων ετών, ο Σρίλα Πραμπουπάντα αποτραβήχτηκε από την έγγαμη ζωή, προσχωρώντας στην τάξη βαναπράστα (στην τάξη αυτών που αποσύρονται από την οικογενειακή ζωή), θέλοντας να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις μελέτες του και στο γράψιμο. Ο Σρίλα Πραμπουπάντα ταξίδεψε στην άγια πόλη της Βριντάβανα, όπου έζησε κάτω από πολύ ταπεινές συνθήκες στον ιστορικό μεσαιωνικό ναό των Ράντα-Νταμοντάρα. Εκεί αφοσιώθηκε για αρκετά χρόνια στη μελέτη και στο γράψιμο. Στην τάξη της απάρνησης (σανιάσα) προσχώρησε το 1959.

Στο ναό των Ράντα-Νταμοντάρα, ο Σρίλα Πραμπουπάντα άρχισε να εργάζεται πάνω στο αριστούργημα της ζωής του: μια πολύτιμη μετάφραση με ερμηνευτικά σχόλια των δεκαοχτώ χιλιάδων στίχων της Σρίμαντ-Μπάγκαβαταμ (της Μπάγκαβατα Πουράνα.) Εγραψε επίσης το βιβλίο Εύκολο ταξίδι σε άλλους πλανήτες. Αφού δημοσίευσε τρεις τόμους της Μπάγκαβαταμ, ο Σρίλα Πραμπουπάντα πηγε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1965, για να εκπληρώσει την αποστολή του πνευματικού του δασκάλου. Στη συνέχεια, έγραψε περισσότερους από εξήντα τόμους έγκυρων μεταφράσεων, ερμηνευτικών σχολίων και συνοπτικών μελετών των φιλοσοφικών και θρησκευτικών κλασσικών έργων της Ινδίας.

Το 1965, όταν πρωτοέφτασε με φορτηγό πλοίο στη Νέα Υόρκη, ο Σρίλα Πραμπουπάντα ήταν ουσιαστικά χωρίς καθόλου χρήματα. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος γεμάτος δυσκολίες για να ιδρύσει τη Διεθνή Ενωση για την Συνειδητοποίηση του Κρίσνα, τον Ιούλιο του 1966. Πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο, στις 14 Νοεμβρίου του 1977, καθοδήγησε την Ενωση και την είδε να αναπτύσσεται σε μια παγκόσμια συνομοσπονδία, με περισσότερα από εκατό άσραμα, σχολεία, ναούς, ινστιτούτα και αγροτικές κοινότητες. Το 1968, ο Σρίλα Πραμπουπάντα δημιούργησε στους λόφους της Δυτικής Βιρτζίνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νέα Βριντάβανα, μια πειραματική βεδική κοινότητα.

Εμπνεόμενοι απο την επιτυχία της Νέας Βριντάβανα, που είναι τώρα μια ακμάζουσα αγροτική κοινότητα με περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα, οι μαθητές του έχουν ιδρύσει από τότε αρκετές παρόμοιες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Το 1972, ο Σρίλα Πραμπουπάντα εισήγαγε στη Δύση το βεδικό σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδρύοντας στο Ντάλλας του Τέξας το σχολείο Γκουρουκούλα. Από τότε, οι μαθητές του έχουν εγκαθιδρύσει με την επίβλεψή του πολλά παρόμοια σχολεία σε όλον τον κόσμο. Το κύριο εκπαιδευτικό κέντρο βρίσκεται στην Βριντάβανα της Ινδίας. Ακόμα, ο Σρίλα Πραμπουπάντα ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας πολλών διεθνών πολιτιστικών κέντρων στην Ινδία. Στη Σριντάμα Μαγιαπούρ, στη Δυτική Βεγγάλη, έχει προχωρήσει η κατασκευή μιας ολόκληρης πνευματικής πόλης. Στη Βριντάβανα κατασκευάστηκε ο μεγαλειώδης ναός των Κρίσνα-Μπαλαράμα και Διεθνής Ξενώνας. Στη Βομβάη λειτουργεί σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Αρκετά παρόμοια κέντρα έχουν πραγματοποιηθεί τώρα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ινδίας.

Οπωσδήποτε όμως, η πιο σημαντική προσφορά του Σρίλα Πραμπουπάντα είναι τα βιβλία Του. Εχοντας αποσπάσει τη μεγάλη εκτίμηση των ακαδημαϊκών κύκλων για τη εγκυρότητα, το βάθος και τη σαφήνεια τους, χρησιμοποιούνται ως κλασσικά κείμενα σε πολυάριθμα Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα γραφτά του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσσες. Ετσι, το Bhaktivedanta BookTrust, που ιδρύθηκε το 1972 με αποκλειστικό σκοπό την έκδοση των έργων του Σρίλα Πραμπουπάντα, έχει γίνει ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του κόσμου στον τομέα της ινδικής θρησκείας και φιλοσοφίας. Σε δώδεκα χρόνια, και παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Σρίλα Πραμπουπάντα έκανε το γύρο της Γης δεκατέσσερις φορές, δίνοντας συνέχεια διαλέξεις στις πέντε ηπείρους. Παρά το τόσο κουραστικό πρόγραμμά του, ο Σρίλα Πραμπουπάντα συνέχιζε να γράφει παραγωγικά. Τα γραφτά του συνιστούν μια αληθινή βιβλιοθήκη Βεδικής φιλοσοφίας, θρησκείας, λογοτεχνίας και πολτισμού.

Comments are closed.