Κεφαλαιο 8 – Συνταγες

Θυμηθείτε…
 

Αφού καταλάβετε τι ζητά κάθε συνταγή, προσφέρετε το φαγητό στον Κρίσνα πριν το σερβίρετε στο τραπέζι. Να πως γίνετε η προσφορά:
1. Μην δοκιμάζετε το φαγητό όταν το μαγειρεύετε.
2. Αφού το ετοιμάσετε, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα από το φαγητό σ’ένα πιάτο για να το προσφέρετε στον Κρίσνα. Αυτό το πιάτο πρέπει χρησιμοποιείτε μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό.
3. Τοποθετήστε το πιάτο μπροστά σε μια φωτογραφία του πνευματικού δασκάλου Α.Τσ. Mπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα, (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την φωτογραφία που θα βρείτε σ’αυτό το βιβλίο).
4. Ζητήστε, με αφοσίωση, από τον Κύριο να δεχτεί την προσφορά σας.
5. Επαναλάβετε μερικές φορές το μαχα-μάντρα Χαρε Κρίσνα, Χαρε Κρίσνα, Κρίσνα Κρίσνα, Χαρε Χαρε, Χαρε Ράμα, Χαρε Ράμα, Ράμα Ράμα, Χαρε Χαρε.
6. Τώρα μπορείτε να σερβίρετε το φαγητό, αυτό που προσφέρατε στο πιάτο καθώς κι αυτό που περίσσεψε στην κατσαρόλα.
Αλλες λεπτομέρειες αναφέρονται στο κεφάλαιο «Πέρα από την χορτοφαγία».
Σημειώσεις για τα συστατικά
Μπορείτε να προμηθευτείτε τα συστατικά που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το βιβλίο κουζίνας σε οποιοδήποτε σούπερ-μάρκετ. Μόνο για μερικά από αυτά πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικά καταστήματα.  Ασαφέτιδα (χινγκ): υποκατάστατο του σκόρδου και του κρεμμυδιού. Μπορείτε να βρείτε το χινγκ σε καταστήματα με προϊόντα Ινδικά ή Κινέζικα ή προϊόντα Ανατολής.
 Γκαραμ μασαλα: μίγμα καρυκευμάτων (κορίαντρο, κύμινο και πιπερόριζα) ». Βρίσκεται στα καταστήματα με Ινδικά προϊόντα.
Αλεύρι ρεβυθιών: βρίσκεται στα καταστήματα με Ινδικά προϊόντα με το όνομα αλεύρι μπεσαν. Το προμηθεύουν επίσης πολλά σουπερ-μάρκετ.

Συστατικά με ιδιαίτερη προετοιμασία

Υπάρχουν δύο προϊόντα που είναι ουσιώδη για την προετοιμασία πολλών συνταγών της Ανώτερης Γεύσης: είναι το πανίρ και το γκι, αναντικατάστατα, αλλά εύκολα στην προετοιμασία τους. Το πανίρ είναι ελαφρύ τυρί, φυσικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες. Το γκι είναι εξαγνισμένο βούτυρο. Το βούτυρο που βρίσκουμε στην αγορά περιέχει 80% ζωϊκά λιπαρά, 18% νερό και 2% στερεές πρωτεΐνες. Οταν ζεστάνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά, το νερό εξατμίζεται, οι στερεές πρωτεΐνες απομακρύνονται από το λίπος και τελικά παίρνουμε ένα χρυσαφένιο υγρό κατάλληλο για το τηγάνισμα. Το γκι είναι καλύτερο από το βούτυρο γιατί δεν δημιουργεί ατμό, δεν πετάγεται, δεν καίει, διατηρείται εκτός ψυγείου, χωνεύεται εύκολα και έχει ευχάριστη γεύση.
Πως ετοιμάζουμε το γκι
Βάζουμε δύο κιλά βούτυρο σ’ένα βαθύ τηγάνι και το λιώνουμε σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Οταν σχηματιστεί ένας λευκός αφρός στην επιφάνεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά χωρίς να το σκεπάσουμε και χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να συγκεντρωθούν οι στερεές πρωτεΐνες στον πάτο του τηγανιού και μια λεπτή μεμβράνη, μια χρυσαφένια κρούστα, στη επιφάνεια. Βράζουμε για τρεις ώρες περίπου. Αφαιρούμε την λεπτή κρούστα. Το γκι πρέπει να είναι διάφανο, με αχνό χρυσαφένιο χρώμα. Αν είναι πιο σκούρο σημαίνει πως έβρασε πολύ ή πως έβρασε σε πολύ δυνατή φωτιά.
Τοποθετούμε ένα λεπτό υφασμάτινο σουρωτήρι ή μια χάρτινη πετσέτα καλής ποιότητας πάνω από μια μεγάλη κατσαρόλα. Αποφεύγουμε τις πετσέτες που είναι ενισχυμένες με πλαστική κλωστή, γιατί το πλαστικό θα λιώσει. Μ’αυτόν τον τρόπο αποκτάμε ένα φίλτρο στο οποίο ρίχνουμε με μια κουτάλα όσο περισσότερο γκι μπορούμε, χωρίς να παίρνουμε τα στερεά υπολείμματα που παρέμειναν στον πάτο του τηγανιού και που πρέπει να απομακρυνθούν.
Αφού σιγουρευτούμε πως το γκι έχει αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος, το συντηρούμε σε ένα δοχείο με ερμητικό κλείσιμο, σε μέρος δροσερό, σκοτεινό και στεγνό ή στο ψυγείο. Αν καθαριστεί και περάσει από το φίλτρο με τον σωστό τρόπο, μπορεί να διατηρηθεί για μήνες και αφού χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα μπορείτε να το περάσετε από το φίλτρο και να το διατηρήσετε με τον ίδιο τρόπο.

Πως ετοιμάζουμε το πανίρ (φρέσκο τυρί)

2 λίτρα γάλα
5 κουταλιές στραγγισμένο χυμό λεμονιού
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύωντας πότε πότε για να μην κολλήσει. Οταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε προσεκτικά φτάνωντας μέχρι την περιφέρεια της κατσαρόλας μέχρι να σχηματιστεί το πανίρ (θα δούμε ένα διαυγές υγρό γύρω από το τυρί). Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Σβήνουμε τη φωτιά. Βάζουμε ένα πανί πάνω σε ένα στραγγιστήρι και ρίχνουμε το πανίρ (το υγρό που μένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σούπες). Ξεπλένουμε το πανίρ με κρύο νερό. Ενώνουμε τις άκρες του πανιού και τις σφίγγουμε για να συγκεντρώσουμε το πανίρ. Τοποθετούμε πάνω στο πανίρ ένα βάρος (μια κατσαρόλα με νερό ή οτιδήποτε άλλο). Ανάλογα με τη συνταγή, αφήνουμε το βάρος από 15 λεπτά εώς 2 ώρες. 

Για 68 χορτοφαγικές συνταγές ινδικού και μεσογειακού μενού χτυπήστε εδώ.

Comments are closed.