Η Aνωτερη Γευση

Ενας οδηγός για μια εύγεστη χορτοφαγική διατροφή και μιας δίαιτας ελεύθερης από καρμα
Βασισμένο στη διδασκαλία της Αυτού Θείας Χάρης
Α.Τσ.Μπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα
Ιδρυτή – Ατσαρια της Διεθνής Ενωσης για την Συνειδητοποίηση του Κρίσνα.
Αφιερώνουμε αυτό το βιβλίο στον αγαπημένο μας πνευματικό δάσκαλο και οδηγητή, την Αυτού Θεία Χάρη Α.Τσ.Μπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα, που έφερε στην Δύση τα διδάγματα του Σρι Κρίσνα .

« Αμφιβάλλουμε αν η κρεατοφαγική διατροφή αποτελεί αναγκαιότητα της ζωής. Τα δημητριακά και τα χορταρικά, μαζί με το γάλα, το τυρί και το βούτυρο ή το λάδι, προσφέρουν την πιό υγιεινή, την πιο θρεπτική και την πιο δυναμωτική δίαιτα. Η ευπρέπεια δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να τρέφεται με κρέας. »
Adam Smith
The wealth of Nations

« Νομίζω πως η πνευματική μας πρόοδος θα γίνει αιτία να σταματήσουμε αργά ή γρήγορα να σκοτώνουμε άλλα πλάσματα για να ικανοποιήσουμε τις σωματικές μας επιθυμίες. »
Gandhi

Περιεχόμενα

Κεφάλαιο 1 Υγεία και Δίαιτα χωρίς κρέας
Κεφάλαιο 2 Το κρυμμένο κόστος του κρέατος
Κεφάλαιο 3 « Μην κάνεις στους άλλους… »
Κεφάλαιο 4 Καρμα και μετενσάρκωση
Κεφάλαιο 5 Πέρα από την χορτοφαγία
Κεφάλαιο 6 Η ανώτερη γεύση
Κεφάλαιο 7 Η παράδοση της Μεσογείου
Κεφάλαιο 8 Συνταγές

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Παρακινημένοι από διάφορες αιτίες – λόγω υγείας ή για οικονομικούς, ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους – εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο αποφάσισαν να υιοθετήσουν την χορτοφαγική δίαιτα. Ανάμεσα σ’ αυτούς που εγκατέλειψαν την κρεατοφαγία συγκαταλέγονται:
οι ηθοποιοί, William Shatner, Hayley Mills, Brad Pitt, Brooke Shields, Kim Basinger, Richard Gere, Daryl Hannah και Michael J.Fox.
Οι μουσικοί, Micheal Jackson, Paul and Linda McCartney, Natalie Merchant, Sting, George Harrison, John Denver, Johnny Cash, Boy George, Whitney Houston, Annie Lennox, Chrissie Hynde, Stevie Wonder και το μοντέλο Christie Brinkley.
Οι αθλητές, Dennis Rodman ( αθλητής του μπάσκετ, Chicago Bulls ), Chris Campbell ( πρωταθλητής 1981 στο αγώνισμα της πάλης ), Edwin Moses ( κατέχει το ρεκόρ στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων ), Billie Jean King ( παίχτης του τέννις ), και Martina Navratilova ( παίχτρια του τέννις ).

Η Ανώτερη Γεύση εξηγεί τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στην εγκατάλειψη της κρεατοφαγίας. Επίσης περιλαμβάνει γευστικές χορτοφαγικές συνταγές που υπόσχονται να σας μεταφέρουν πέρα από την απόλαυση ενός κοινού φαγητού, σ’ ένα βασίλειο επικούρειων απολαύσεων. Θα εκπλαγείτε πολύ, αν νομίζετε πως χορτοφαγία σημαίνει χόρτα βρασμένα στον ατμό και κρύες σαλάτες. Η Ανώτερη Γεύση θα σας μάθει να προετοιμάζετε πλήρη γεύματα, θρεπτικά και γευστικά. Κι ακόμη, οι συνταγές που διαλέξαμε διακρίνονται για την απλότητά τους και την γρήγορη προετοιμασία τους. Για την προετοιμασία του φαγητού, όσο σημαντικά είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούμε, τόσο σημαντική είναι και η συνείδησή μας. Η Ανώτερη Γεύση μετατρέπει μια καθημερινή αγγαρεία σε μια χαρούμενη εμπειρία που μας κάνει ευτυχισμένους. Η προετοιμασία χοτροφαγικού φαγητού, ελεύθερου από καρμα, αποτελεί μέρος του ανώτερου συστήματος γιογκα και διαλογισμού, που περιγράφουν οι αρχαιότερες διδασκαλίες των ινδικών βεδικών κειμένων. Ο Κύριος, Σρι Κρίσνα, λέει στην Μπάγκαβαντ-γκίτα: « Αν κάποιος Μου προσφέρει με αγάπη και αφοσίωση ένα φύλλο, ένα λουλούδι, ένα φρούτο και νερό, θα δεχτώ την προσφορά του. ». Οποιος προετοιμάζει αγνό, χορτοφαγικό φαγητό και κατόπιν το προσφέρει στον Κύριο, θα αισθανθεί αμέσως μια υπέροχη πνευματική ικανοποίηση στην καρδιά.

Οι Βεντα δηλώνουν πως ο Υπέρτατος Κύριος είναι η πηγή κάθε απόλαυσης, και πως για να αυξήσει την απόλαυσή Του, επεκτείνεται, μέσω της ενέργειάς Του, σε αμέτρητα εκατομμύρια ζωντανά όντα, που μοιράζονται την απόλαυσή Του. Είμαστε αναπόσπαστα τμήματα του Κρίσνα και όταν προετοιμάζουμε φαγητό για την ικανοποίηση του Κυρίου, νιώθουμε μεγάλη πνευματική ικανοποίηση. Θα το καταλάβετε όταν δοκιμάσετε το προσφερμένο φαγητό. Σε μια ςυνέντευξη που έδωςε ο George Harrison είπε: « Το φαγητό που προετοιμάζεται απρόθυμα, δεν είναι τόσο νόστιμο όσο το φαγητό που προετοιμάζεται για την ευχαρίστηση του Θεού και έχει προσφερθεί σ’ Αυτόν. Αυτή η προσφορά κάνει τα φαγητά πιο γευστικά. » Αυτή είναι η »ανώτερη γεύση».

Πριν δοκιμάσετε τις συνταγές, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα πρώτα κεφάλαια της »ανώτερη γεύσης» : εξηγούν την φιλοσοφία στην οποία βασίζεται η πνευματική χορτοφαγία, και θα προετοιμάσουν το νου σας πριν μαγειρέψετε. Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει τους δεσμούς ανάμεσα στην κατανάλωση του κρέατος και μερικές σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και το έμφραγμα, βασισμένο σε ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Το δεύτερο κεφάλαιο αποκαλύπτει τον μύθο της πείνας στον κόσμο και τα οικονομικά προτερήματα που προκύπτουν, για την κοινωνία και το άτομο, με την κατανάλωση των λαχανικών. Το τρίτο κεφάλαιο εκθέτει τις ηθικές βάσεις της χορτοφαγίας παραθέτωντας ομολογίες των μεγαλύτερων φιλοσόφων, μελετητών και πιστών, ανάμεσα στους οποίους ο Πυθαγόρας, ο Πλάτωνας, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Ρουσσώ, ο Φράνκλιν, ο Σέλλευ, ο Τολστόϊ και ο Γκάντι. Αναφέρεται στην αρχή της μη-βίας, όπως περιγράφεται στην διδασκαλία της εβραϊκής, χριστιανικής, βουδιστικής και ινδουιστικήσ θρησκείας. Το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει τη σχέση ανάμεσα στον δεσμό του κάρμα, της μετεμψύχωσης και της χορτοφαγίας. Το πέμπτο κεφάλαιο εξηγεί λεπτομερειακά τα πνευματικά κίνητρα και την πρακτική διαδικασία για την προσφορά χορτοφαγικής τροφής στον Υπέρτατο Κύριο σύμφωνα με την μέθοδο του μπάκτι-γιόγκα. Το έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα του Σρίλα Πραμπουπάντα, του μεγαλύτερου γνώστη της βεδικής παράδοσης. Προσφέρει μια συνοπτική και απλή ανακεφαλαίωση της φιλοσοφίας που βρίσκεται πίσω από την πνευματική χορτοφαγική δίαιτα, που είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Το παράρτημα περιγράφει τις πολλαπλές δραστηριότητες της Κίνησης για την Συνειδητοποίηση του Κρίσνα, σχετικές με την διατροφή: χορτοφαγικά εστιατόρια, αυτόνομες αγροτικές κοινότητες, δωρεάν διανομή χορτοφαγικής τροφής.

Comments are closed.