Μην Επιστρέψεις

Οι σοφοί της αρχαίας Ινδίας μας λένε πως ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι να ξεφύγουμε από τον ατέλειωτο κύκλο της μετεμψύχωσης. «Μην επιστρέψετε» προειδοποιούν.

Η εν γένει κατάσταση της ζωντανής οντότητας που παγιδεύεται στο κύκλο της γέννησης και του θανάτου μοιάζει μ’ εκείνη του Έλληνα ήρωα Σίσυφου, του βασιλιά της Κορίνθου, που προσπάθησε κάποτε να συναγωνιστεί τους θεούς αλλά η μοίρα του τον καταδίκασε σε ατέρμονη προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα. Η τιμωρία του ήταν ν’ ανεβάζει σπρώχνοντας ένα πελώριο βράχο στο λόφο του Άδη, ο οποίος μόλις έφτανε στη κορυφή κυλούσε προς τα κάτω κι ο Σίσυφος ήταν αναγκασμένος να επαναλαμβάνει αδιάκοπα αυτό το επίπονο έργο. Παρόμοια, όταν η ζωντανή οντότητα σ’ αυτό τον υλικό κόσμο τελειώνει μια ζωή, πρέπει με το νόμο της μετεμψύχωσης ν’ αρχίσει μια άλλη. Σε κάθε ζωή, εργάζεται σκληρά για να πετύχει τους υλικούς σκοπούς της αλλά οι προσπάθειές της καταλήγουν σε αποτυχία κι είναι αναγκασμένη ν’ αρχίσει εκ νέου.

Ευτυχώς, δε βρισκόμαστε στη θέση του Σίσυφου μια και υπάρχει διέξοδος από το κύκλο της γέννησης και του θανάτου. Το πρώτο βήμα είναι η γνώση ότι «δεν είμαστε αυτό το σώμα». Οι Βέντα διακηρύσσουν: αχαμ μπραχμασμι «είμαι αγνή πνευματική ψυχή». Και σα πνευματικές ψυχές όλοι έχουμε σχέση με την Υπέρτατη Πνευματική Ψυχή, τον Κρίσνα. Η ατομική ψυχή μπορεί να συγκριθεί με ένα σπινθήρα που ξεπηδά από τη φωτιά της Υπέρτατης Ψυχής. Όπως η σπίθα και η φωτιά είναι της ίδιας ποιότητας, έτσι και η ατομική ψυχή είναι της ίδιας πνευματικής ποιότητας με τον Υπέρτατο Κύριο. Και οι δύο μετέχουν σε μια πνευματική φύση που αποτελείται από αιωνιότητα, γνώση και μακαριότητα, Σατ-Τσιντ-Αναντα: αρχικά όλες οι ζωντανές οντότητες υπάρχουν στο πνευματικό κόσμο σαν υπερβατικοί αγαπημένοι υπηρέτες του Θεού, αλλά όταν η ζωντανή οντότητα εγκαταλείψει αυτή τη σχέση, περιέρχεται κάτω από τον έλεγχο της υλικής ενέργειας. Η αιώνια ψυχή τότε εμπλέκεται στο κύκλο των επανειλημμένων γεννήσεων και θανάτων, παίρνοντας διάφορα σώματα ανάλογα με το κάρμα της.

Για να απελευθερωθεί κάποιος από τη μετεμψύχωση, πρέπει να κατανοήσει πλήρως το νόμο του κάρμα. «Κάρμα» είναι ο σανσκριτικός όρος για ένα νόμο της φύσης ανάλογο με τη σύγχρονη επιστημονική αρχή της δράσης και αντίδρασης. Συχνά αντιλαμβανόμαστε ενστικτωδώς πως είμαστε κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνοι για τα καλά και τα κακά που μας συμβαίνουν, παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός μας διαφεύγει. Οι φοιτητές της φιλολογίας χρησιμοποιούν τον όρο «ποιητική δικαιοσύνη» για να περιγράψουν τη δυστυχισμένη μοίρα χαρακτήρων με ποταπά κίνητρα. Και στα θρησκευτικά πλαίσια οι θεολόγοι συζητούν το νόημα τέτοιων αφορισμών όπως «οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος» και «ότι σπείρεις, θα θερίσεις».

Ο νόμος όμως του κάρμα που βρίσκεται πέρα από αυτές τις αόριστες διατυπώσεις και τους αφορισμούς, περικλείει μια πλήρη επιστήμη που εφαρμόζεται στη μετεμψύχωση. Σ’ αυτή τη ζωή, με τις σκέψεις και τις πράξεις μας, προπαρασκευάζουμε το επόμενο σώμα μας που μπορεί να είναι ανώτερο ή κατώτερο.

Η ανθρώπινη μορφή ζωής είναι πολύ σπάνια. Η ψυχή παίρνει ανθρώπινο σώμα μόνο αφού εξελιχτεί δια μέσου εκατομμυρίων κατώτερων ειδών. Και μόνο στο στάδιο της ανθρώπινης μορφής η ζωντανή οντότητα έχει ευφυία να καταλάβει τους νόμους του κάρμα κι έτσι ν’ απελευθερωθεί από τη μετεμψύχωση. Το ανθρώπινο σώμα είναι το μόνο μέσο διαφυγής από τα βάσανα της υλικής ύπαρξης. Όποιος σπαταλά την ανθρώπινη μορφή του και δε φροντίζει να συνειδητοποιήσει τον πνευματικό εαυτό του δεν είναι ανώτερος από σκύλο ή γάιδαρο.

Οι αντιδράσεις του κάρμα είναι όπως η σκόνη που σκεπάζει το καθρέπτη της αγνής, αρχικής πνευματικής μας συνείδησης. Αυτή η μόλυνση μπορεί να εξαλειφτεί μόνο με το ψάλσιμο του μάντρα Χάρε Κρίσνα που αποτελείται από τρία σανσκριτικά ονόματα του Θεού (προφέρονται Χάρε, Κρίσνα, Ράμα):

Χάρε Κρίσνα, Χάρε Κρίσνα
Κρίσνα Κρίσνα, Χάρε Χάρε
Χάρε Ράμα, Χάρε Ράμα
Ράμα Ράμα, Χάρε Χάρε

Η δύναμη αυτού του μάντρα –που συχνά ονομάζεται «Μεγάλος Ύμνος της Απελευθέρωσης» διότι μπορεί να απελευθερώσει κάποιον από το κάρμα- περιγράφεται σε όλα τα Βεδικά κείμενα. Η Σρίμαντ-Μπάγκαβαταμ, το απόσταγμα των Πουράνα, συμβουλεύει: «Τα ζωντανά όντα που είναι παγιδευμένα στα πλοκάμια της γέννησης και του θανάτου μπορούν να απελευθερωθούν αμέσως εάν ψάλλουν το Άγιο Όνομα του Κρίσνα, έστω κι ασυνείδητα.»

Στο Βίσνου-ντάρμα είναι γραμμένο: «η λέξη αυτή, Κρίσνα, είναι τόσο εξαγνιστική που όποιος ψάλλει αυτό το άγιο όνομα αμέσως απαλλάσσεται από τις συνέπειες των αμαρτωλών του πράξεων από πολλές ζωές». Και η Μπρίχαν-Ναραντίγια Πουράνα προτείνει το ψάλσιμο του μάχα-μαντρα Χάρε Κρίσνα σαν το απλούστερο τρόπο απελευθέρωσης σ’ αυτή την υποβαθμισμένη εποχή.

Για να είναι όμως αποτελεσματικό το μάντρα Χάρε Κρίσνα, πρέπει να ληφθεί από έναν αυθεντικό πνευματικό δάσκαλο που να ανήκει στη διαδοχική σειρά των πνευματικών δασκάλων που αρχίζει από τον Ίδιο τον Κρίσνα. Μόνο με το έλεος ενός τέτοιου αυθεντικού γκουρού μπορεί κανείς να ελευθερωθεί από το κύκλο της γέννησης και του θανάτου. Στη Τσαϊτάνγια-τσαριτάμριτα, ο Κύριος Τσαϊτάνγια, που είναι ο Ίδιος ο Θεός, διακηρύσσει: «Ανάλογα με το κάρμα τους, όλες οι ζωντανές οντότητες περιπλανώνται σε όλο το σύμπαν. Μερικές ανέρχονται στα ανώτερα πλανητικά συστήματα και μερικές κατέρχονται στα κατώτερα. Από εκατομμύρια τέτοιων περιπλανώμενων ψυχών, μια που είναι πολύ τυχερή της δίνεται η ευκαιρία, με τη χάρη του Κρίσνα, να έρθει σ’ επαφή με έναν αυθεντικό πνευματικό δάσκαλο.»

Πως μπορεί κάποιος ν’ αναγνωρίσει ποιός είναι ο αυθεντικός πνευματικός δάσκαλος; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να βρίσκεται στη διαδοχική σειρά των πνευματικών δασκάλων που αρχίζει από τον Ίδιο τον Κύριο, τον Κρίσνα. Τέτοιος γνήσιος πνευματικός δάσκαλος λαμβάνει τα διδάγματα του Κυρίου, του Κρίσνα, δια μέσου αυτής της σειράς κι απλά επαναλαμβάνει αυτά τα διδάγματα χωρίς να τα διαστρεβλώνει, όπως ακριβώς τα άκουσε από το δικό του πνευματικό δάσκαλο. Δεν είναι ιμπερσοναλιστής ή μηδενιστής αλλά αντιπρόσωπος του Υπέρτατου Προσώπου. Επιπλέον, ο αυθεντικός πνευματικός δάσκαλος είναι εντελώς ελεύθερος από αμαρτωλές πράξεις (ειδικότερα κατανάλωση κρέατος, παράνομη ερωτική συμπεριφορά, τυχερά παιχνίδια και τοξικές ουσίες) και είναι πάντα απορροφημένος στη συνείδηση του Θεού, εικοσιτέσσερις ώρες τη μέρα.

Μόνο ένας τέτοιος πνευματικός δάσκαλος μπορεί να ελευθερώσει κάποιον από τη μετεμψύχωση. Η υλική ύπαρξη μπορεί να συγκριθεί με έναν τεράστιο ωκεανό γέννησης και θανάτου. Η ανθρώπινη μορφή ζωής είναι σαν ένα καράβι ικανό να διασχίσει αυτό τον ωκεανό, κι ο πνευματικός δάσκαλος είναι ο καπετάνιος αυτού του καραβιού. Δίνει στο μαθητή οδηγίες με τις οποίες μπορεί να επανέλθει στην αρχική πνευματική του φύση.

Κατά την ώρα της μύησης, ο πνευματικός δάσκαλος συμφωνεί να δεχτεί το υπόλοιπο κάρμα του μαθητή. Εάν ο μαθητής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του αυθεντικού γκουρού ή πνευματικού δασκάλου, ελευθερώνεται από το κύκλο της μετεμψύχωσης.

Ο Σρίλα Πραμπουπάντα, ιδρυτής και πνευματικός δάσκαλος (ατσάργια) της Διεθνούς Ένωσης για τη Συνείδηση του Κρίσνα, έγραψε κάποτε: «Ο γκουρού αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να καθοδηγήσει το μαθητή του και να το καταστήσει ικανό υποψήφιο για τελειοποίηση, για αθανασία. Ο γκουρού πρέπει να είναι ικανός να οδηγήσει το μαθητή του στο βασίλειο του Θεού, τη πραγματική του κατοικία.» Συχνά έλεγε πως έστω κι αν κάποιος έπραττε μόνο σράβανα, δηλαδή απλά ν’ άκουγε να μιλάνε για τον Κρίσνα, τον Υπέρτατο Κύριο που είναι η αιτία όλων των αιτιών, θα απελευθερωνόταν.

Πρακτικές Τεχνικές για την Απελευθέρωση από το Κάρμα και τη Μετεμψύχωση

Οι πράξεις που έχουν σκοπό μόνο την αισθησιακή απόλαυση, που προορίζονται μόνο για να ευχαριστήσουν το νου και τις αισθήσεις μας, είναι η αιτία που παγιδευόμαστε από την ύλη κι όσο απασχολούμαστε με τέτοιες πράξεις η ψυχή μας διαρκώς θα μεταναστεύει από τη μια μορφή ζωής στην άλλη.

Ο Κύριος Ρισαμπαντέβα, ένας αβατάρα (ενσάρκωση) του Κρίσνα, προειδοποίησε: «Οι άνθρωποι κάνουν σα τρελοί για αισθησιακή απόλαυση. Όποιος θεωρεί την αισθησιακή απόλαυση σαν το σκοπό της ζωής, σίγουρα ξετρελαίνεται για μια ζωή που έχει σα σκοπό την απόλαυση της ύλης κι απασχολείται με κάθε είδους αμαρτωλές πράξεις. Δε γνωρίζει ότι εξαιτίας των παραπτωμάτων του παρελθόντος έχει ήδη πάρει ένα σώμα, το οποίο παρόλο ότι είναι παροδικό, είναι η αιτία της δυστυχίας του. Στη πραγματικότητα η ζωντανή οντότητα δε θα έπρεπε να πάρει υλικό σώμα αλλά της δόθηκε προκειμένου να ικανοποιήσει τις αισθήσεις της και ν’ απολαύσει. Γι’ αυτό δε νομίζω ν’ αρμόζει σ’ ένα έξυπνο άνθρωπο ν’ αναμειγνύεται ξανά με πράξεις που αποσκοπούν στην αισθησιακή απόλαυση κι εξαιτίας των οποίων είναι αναγκασμένος να λαμβάνει συνεχώς υλικά σώματα, το ένα μετά το άλλο. Εφόσον κάποιος δεν αναρωτιέται για τις πνευματικές αξίες της ζωής, είναι ηττημένος και υπόκειται στην αθλιότητα που πηγάζει από την Άγνοια. Είτε καλές είτε κακές είναι οι πράξεις του, το κάρμα υποχρεώνει το άτομο να δεσμευτεί από τις συνέπειές τους. Εάν κάποιος απασχολείται σε κάθε είδους κάρμα, ο νους του καλείται καρματμακα ή μιασμένος από υλιστικές πράξεις. Όσο ο νους είναι μολυσμένος, η συνείδηση είναι ακάθαρτη κι όσο είναι απορροφημένος κανείς σε υλιστικές πράξεις, θα πρέπει να δεχτεί υλικό σώμα. Όταν η ζωντανή οντότητα καλύπτεται από Άγνοια αδυνατεί να κατανοήσει τη δική της υπόσταση όπως και της Υπέρτατης Ζωντανής Οντότητας, διότι ο νους της κυριαρχείται από ιδιοτελείς πράξεις. Γι’ αυτό αν ένας δεν αγαπάει τον Θεό, σίγουρα δεν απελευθερώνεται από το να δέχεται συνεχώς υλικά σώματα.»
Σρίμαντ-Μπάγκαβαταμ (5.5.4-6)

Η Απελευθέρωση από το κύκλο της γέννησης και του θανάτου απαιτεί περισσότερα από μια θεωρητική αντίληψη. Τζνάνα, η γνώση πως δε ταυτίζομαι με το υλικό μου σώμα αλλά είμαι πνευματική ψυχή, δεν είναι αρκετή για απελευθέρωση. Πρέπει κανείς να ενεργεί στο επίπεδο της πνευματικής ψυχής. Αυτό καλείται αφοσιωμένη υπηρεσία που περιλαμβάνει πολλές πρακτικές που οδηγούν στην απαλλαγή από το κάρμα και τη μετεμψύχωση.

1. Η πρώτη αρχή της αφοσιωμένης υπηρεσίας είναι να ψέλνει κανείς πάντα το μάχα-μάντρα Χάρε Κρίσνα – Χάρε Κρίσνα – Κρίσνα Κρίσνα – Χάρε Χάρε – Χάρε Ράμα – Χάρε Ράμα – Ράμα Ράμα – Χάρε Χάρε.

2. Να μελετάει τακτικά τις Βεδικές Γραφές, ειδικά τη Μπάγκαβαντ-γκίτα και τη Σρίμαντ-Μπάγκαβαταμ, για ν’ αναπτύξει μια πλήρη αντίληψη της φύσης του εαυτού του, των νόμων του κάρμα, της διαδικασίας της μετεμψύχωσης και του τρόπου με τον οποίο αποκτάται η πνευματική συνείδηση.

3. Να τρώει μόνο πνευματική φυτική τροφή. Στη Μπάγκαβαντ-γκίτα, ο Κύριος, ο Κρίσνα λέει πως πρέπει να τρώει κανείς μόνο φαγητό προσφερμένο σ’ Αυτόν σα θυσία, διαφορετικά θα εμπλακεί στις συνέπειες του κάρμα.

πατραμ πουσπαμ παλαμ τογιαμ
γιο με μπακτια πραγιατσατι
ταντ αχαμ μπακτι-ουπαχριταμ
ασναμι πραγιατατμαναχ

«Όποιος μου προσφέρει με αγάπη κι αφοσίωση ένα φύλλο, ένα λουλούδι, ένα καρπό και νερό, θα δεχτώ τη προσφορά του.» (Μπ.-γκ. 9.26) Φαίνεται ολοκάθαρα απ’ αυτό το στίχο πως ο Κύριος δεν ενδιαφέρεται για προσφορές ποτού, κρέατος, ψαριού ή αυγών, αλλά απλές φυτικές τροφές που παρασκευάζονται με αγάπη κι αφοσίωση.

Είναι ευκολονόητο ότι η τροφή δε μπορεί να δημιουργηθεί από εργοστασιακές μηχανές, κατευθυνόμενες από ανθρώπους. Οι άνθρωποι δε μπορούν να τρώνε βενζίνη, πλαστικά και χάλυβα. Η τροφή παράγεται από τη φυσική ρύθμιση του Κυρίου κι όταν προσφέρουμε φαγητό στον Κρίσνα είναι μια μορφή αναγνώρισης του χρέους μας προς τον Θεό. Πως όμως προσφέρεται το φαγητό στον Κρίσνα; Η μέθοδος είναι πολύ απλή κι εύκολη να εκτελεστεί. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ένα μικρό βωμό στο σπίτι ή στο διαμέρισμά του με την εικόνα του Κυρίου, του Κρίσνα και του πνευματικού δασκάλου. Ο απλούστερος τρόπος προσφοράς είναι να τοποθετήσεις το φαγητό μπροστά στις εικόνες και να πεις: «Αγαπητέ μου Κύριε, Αγαπητέ Κρίσνα, παρακαλώ δέξου αυτή τη ταπεινή προσφορά» και ψάλλε Χάρε Κρίσνα. Το κλειδί σ’ αυτή τη μέθοδο είναι η αφοσίωση. Ο Θεός ούτε διψάει, ούτε πεινάει για τροφή αλλά λαχταράει για την αγάπη μας. Τρώγοντας λοιπόν αυτό το εξαγνισμένο φαγητό που Του έχει προσφερθεί κι έχει γίνει δεκτό, ελευθερωνόμαστε από το κάρμα και προστατευόμαστε από την υλική εμπλοκή.

4. Η αρχή της προσφοράς φυτικού φαγητού προς τον Κρίσνα προϋποθέτει αυτόματα και την απάρνηση από το κρέας, το ψάρι και το αυγό. Το να φας κρέας σημαίνει συμμετοχή στο περιττό σκότωμα άλλων ζωντανών όντων. Αυτό οδηγεί σε άσχημες καρμικές επιπτώσεις και σ’ αυτή τη ζωή και στην επόμενη. Οι νόμοι του κάρμα αναφέρουν ότι όποιος σκοτώσει ένα ζώο για να το φάει, τότε στην επόμενη ζωή ο φονέας θα σκοτωθεί και θα φαγωθεί. Υπάρχει επίσης και κάρμα για την αφαίρεση της ζωής των φυτών, αλλά αυτό εξουδετερώνεται με τη προσφορά του φαγητού στον Κρίσνα, διότι έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί αυτές τις φυτικές προσφορές. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει κανείς τα ναρκωτικά στα οποία περιλαμβάνεται ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ και το τσιγάρο. Η χρήση τοξικών ουσιών σημαίνει ότι συνεχίζεται η κατάσταση της Άγνοιας και μπορεί να οδηγήσει κάποιον να πάρει κατώτερο σώμα στην επόμενη γέννησή του.

5. Άλλες τεχνικές για να απελευθερωθεί κανείς από το κύκλο της μετεμψύχωσης περιλαμβάνουν και τη προσφορά των αποτελεσμάτων της εργασίας μας στον Θεό. Όλοι πρέπει να εργαστούμε για τη σωματική μας συντήρηση, αλλά όταν η εργασία εκτελείται για εγωιστική ικανοποίηση, τότε ο εργαζόμενος αυτός θα υποστεί τις ανάλογες καρμικές επιπτώσεις δεχόμενος είτε καλή είτε κακή ανταμοιβή στις επόμενες ζωές. Η Μπάγκαβαντ-γκίτα προειδοποιεί πως η εργασία πρέπει να εκτελείται για την ικανοποίηση του Κυρίου. Αυτή η εργασία, γνωστή σαν αφοσιωμένη υπηρεσία, είναι απαλλαγμένη από κάρμα. Εργασία στη συνείδηση του Κρίσνα σημαίνει θυσία. Ο άνθρωπος πρέπει να θυσιάσει το χρόνο του ή τα χρήματά του για την ικανοποίηση του Υπέρτατου. «Πρέπει να προσφέρει κανείς όλες τις πράξεις του σα θυσία στον Βίσνου για ν’ αποφύγει να γίνει εξαιτίας τους δέσμιος του υλικού κόσμου.» (Μπ.-γκ. 3.9) Η εργασία που εκτελείται σαν αφοσιωμένη υπηρεσία όχι μόνο σώζει κάποιον από τις καρμικές επιπτώσεις αλλά σταδιακά τον ανυψώνει στην υπερβατική αγαπημένη υπηρεσία προς τον Κύριο, το κλειδί για να εισέλθει κανείς στο Βασίλειο του Θεού.

Δεν είναι αναγκαίο ν’ αλλάζει κανείς επάγγελμα. Μπορεί να είναι συγγραφέας και να γράφει για τον Κρίσνα, ζωγράφος και να ζωγραφίζει για τον Κρίσνα, μάγειρας και να μαγειρεύει για τον Κρίσνα. Ή αν κάποιος δε μπορεί ν’ απασχολεί κατευθείαν το ταλέντο και τις ικανότητές του στην υπηρεσία του Κρίσνα, μπορεί να θυσιάσει τ’ αποτελέσματα της δουλειάς του συνεισφέροντας μέρος των αποδοχών του στη διάδοση της Συνείδησης του Κρίσνα σ’ όλο το κόσμο. Θα πρέπει κανείς να κερδίζει τα προς το ζην οπωσδήποτε πάντα τίμια. Δε πρέπει, για παράδειγμα, να είναι χασάπης ή χαρτοπαίκτης.

6. Οι γονείς πρέπει ν’ ανατρέφουν τα παιδιά τους στη συνείδηση του Θεού. Οι Βέντα αναφέρουν πως οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις καρμικές επιπτώσεις των παιδιών τους. Με άλλα λόγια, εάν το παιδί συσσωρεύσει άσχημο κάρμα, θα υποφέρετε και σεις εν μέρει από το κάρμα του. Τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται για τη σημασία της υπακοής στους νόμους του Θεού, να αποφεύγουν την αμαρτωλή συμπεριφορά κι επίσης να διδάσκονται πως να καλλιεργούν την αγάπη στον Υπέρτατο Κύριο. Οι γονείς πρέπει να εξοικειώσουν τα παιδιά τους με τους λεπτοειδείς νόμους του κάρμα και της μετεμψύχωσης.

7. Πρόσωπα τα οποία ζουν με Συνείδηση του Κρίσνα δε θα πρέπει να έχουν παράνομες ερωτικές σχέσεις, δηλαδή ερωτικές σχέσεις εξώγαμες ή και μέσα στο γάμο εάν ο σκοπός τους δε είναι η τεκνοποίηση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η έκτρωση επιφέρει μια ιδιαίτερη καρμική επίπτωση κι αυτοί που συμμετέχουν στο σκότωμα ενός αγέννητου μωρού (η ζωή ξεκινάει από το ίδιο το σπέρμα του άντρα που είναι ήδη ζωντανό), μπορεί στην επόμενη ζωή τους να μπουν στη μήτρα μιας μητέρας που θα κάνει έκτρωση ώστε οι ίδιοι να φονευτούν παρόμοια μ’ αυτό το φοβερό τρόπο. Αν όμως κάποιος συμφωνεί να μη διαπράττει πια αμαρτωλές πράξεις, μπορεί να ελευθερωθεί από τις καρμικές αντιδράσεις ψάλλοντας με αφοσίωση και χωρίς προσβολές τα Άγια Ονόματα του Θεού.

8. Είναι φρόνιμο να συναναστρέφεται κανείς συχνά με ανθρώπους που προσπαθούν να ελευθερωθούν από την επήρεια του κάρμα για να βγουν από το κύκλο της γέννησης και του θανάτου. Επειδή ζουν σε αρμονία με τις πνευματικές αρχές που κυβερνούν το σύμπαν, οι αφοσιωμένοι υπηρέτες του Κρίσνα υπερβαίνουν την επίδραση της υλικής φύσης κι αρχίζουν να εκδηλώνουν γνήσια πνευματικά χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως κάποιος μπορεί ν’ αρρωστήσει αν έρθει σ’ επαφή με έναν άρρωστο, με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς ν’ αφυπνίσει σταδιακά τις υπερβατικές ποιότητές του συναναστρεφόμενος με αφοσιωμένους υπηρέτες του Κρίσνα.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές αρχές, οποιοσδήποτε μπορεί να ελευθερωθεί από την επίδραση του κάρμα. Αντίθετα, αν κανείς δε τις ακολουθεί, σίγουρα θα παγιδευτεί στις πράξεις κι αντιδράσεις της υλικής ζωής. Οι νόμοι της φύσης είναι πολύ αυστηροί και δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι τους αγνοούν. Η άγνοια όμως του νόμου δεν είναι δικαιολογία. Αν κάποιος αγνοεί τις αρχές της υγιεινής, η φύση δε θα τον βοηθήσει ν’ αποφύγει την αρρώστια. Κι ένα μωρό αγνοώντας τον κίνδυνο από τη φωτιά, αν βάλει το χέρι του σ’ αυτή θα καεί. Γι’ αυτό αν θέλουμε να ελευθερωθούμε από την ατέλειωτη επανάληψη της γέννησης και του θανάτου, πρέπει να κατανοήσουμε τους νόμους του κάρμα και της μετεμψύχωσης. Διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουμε σ’ αυτό τον υλικό κόσμο ξανά και ξανά και χρήσιμο είναι να θυμόμαστε πάντα πως δε θα επιστρέφουμε απαραίτητα σαν άνθρωποι.

Η ψυχή στη περιορισμένη από την ύλη κατάσταση είναι σα το πιλότο ενός ζωντανού διαστημόπλοιου που συνεχώς ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και το διάστημα. Με τον κοσμικό νόμο του κάρμα, η ψυχή διαμένει σε διάφορα σώματα, σε διάφορους πλανήτες μέσα στα υλικά σύμπαντα. Οπουδήποτε όμως κι αν ταξιδεύει η ψυχή, συναντά τις ίδιες συνθήκες. Ο Κύριος, ο Κρίσνα, λέει στη Μπάγκαβαντ-γκίτα (8.16): «Όλοι οι πλανήτες του υλικού κόσμου, από τον ανώτερο μέχρι τον κατώτερο, είναι τόποι δυστυχίας όπου λαμβάνουν συνεχώς χώρα γεννήσεις και θάνατοι. Η ψυχή όμως που φτάνει στο Βασίλειό Μου δε ξαναγεννιέται σ’ αυτό τον κόσμο.» Η Γκίτα και τα άλλα Βεδικά κείμενα είναι σαν ένας οδηγός πτήσης που μας δείχνει το πραγματικό σκοπό του ταξιδιού της ζωής. Κατανοώντας την επιστήμη της μετεμψύχωσης μπορούμε να ελευθερώσουμε τη ψυχή από τις δυνάμεις του κάρμα και να κατευθύνουμε τη πτήση της στα βασίλεια της γνώσης, της μακαριότητας και της αιωνιότητας.

Comments are closed.